hekimanne'nin hekimliği

Hasta olmamaya bak

09:06


Tıp hizmetini nasıl satın alıyorsunuz? Ya da almıyor musunuz? Sizin için ne zaman bir şeylerin düzgün gitmediğini anlıyorsunuz? Sizi, artık yardıma ihtiyacın var diye uyaran şey ne? Ya da insan organizmasının işleyişini öğrenip, bozulma öncesi önlem mi alıyorsunuz?

Çok karışık, her şey çok karışık.... hastalıklardan korunma, başlayan hastalığı tespit ve tedavi konusunda kaç kişiyle konuşursanız, çözüm için o kadar sayıda yol olduğunu görürsünüz. İşte karışık olan da bu....

Acaba hangisi sizin yolunuz? Ben size akıl verecek, ya da bir yolu doğru diye dikte ettirecek falan değilim. Sadece işin içindeyim, dönen çarkın dişlilerinin arasında yaşayıp gittiğimden, naçizane kendi yolumdan bahsedeceğim. Muayene ettiğim hastalarıma da hep bu yoldan bahsederim.

1- Genetik olarak taşıdığınız bir yatkınlık var mı? Bunu mutlaka önemseyin. Öğrenebildiğiniz kadar hangi yakınınızın ne hastalığı varmış, ölüm nedenleri neymiş bilin.

2-Vücudunuzun sesini dinlemeyi öğrenin. Ağrı, kalp atımında ya da nefes almada değişiklikler, idrar ve gaita yaparken zorlanma, şekil ve renk değişikliği, beş duyunuzda daha önce yapılabilenlerde aksama, saç sorunları, terlemede değişme, cilt rengi, döküntüler...vs

3- Zararlı olduğu bilinen şeylerden uzak durun. Mesela ailende akciğer kanserinden ölen var, yokuşta ve merdivende nefes nefese kalıyorsun, o zaman sigara içmeyeceksin, içilen yerde bile durmayacaksın. Hava kirliliği yoğun büyük kentlerde yaşamayacaksın. Tabi bu örneği verdim diye sadece sigara zararlı demiyorum.

En büyük zararlılardan birisi de yanlış beslenme. Uzaktan bile görünce yolunu değiştirmen gereken maddeleri vücuduna sokma.

Asla kilo almayacaksın. BMİ(vücut kitle indexi) diye bir formül var, internetten öğrenebilirsiniz, yaşınıza, cinsiyetinize ve boyunuza göre normal kilonuz kaç olmalı hesaplayın.

Mikropları tanıyın ve uzak durmayı öğrenin. Aşı ve uygun hijyen kuralları konusunda eğitim alın.

4- Organizma aynen bir makina gibidir, hayatta kalıp çalışması için yakıt gerekir. Doğru yakıt kullanacaksın. Hem doğru yakıt kullanıp hem de onun organizmanın tüm hücrelerine ulaşmasını sağlayacaksın.

Doğru yakıt ne? Hangi besin ne içeriyor, bana hangisi lazım, nereden satın alayım, nasıl yemek haline getireyim sorularının cevapları için araştırma yapın.

Olması gereken malzemeyi aldık diyelim, süper antioxidan bir yemek yedik, hadi gerekli vitaminleri, mineralleri, proteini, omega3ü...vs tüm hücrelere taşıyalım. O zaman kalk, dışarının havasına uygun giyin, açık havaya çık ve yürü.

5- İnsan organizması sürekli hareket ederek evrilmiş. Kayaya yapışık bir yosun gibi evde odadan odaya salınıp, her yere arabayla gidersen yavaş yavaş çürürsün. Doğru egzersiz için spor salonu, spor aleti gerekmez. Atalarına bak ne yapmışlar? Ama kapalı alanda masa başı işteysen, atalarım gibi tarla mı var süreyim, ya da ormana avlanmaya mı çıkayım diyebilirsin. Tarla yok (keşke olsa), av da yok tabi ki, sen yürüyeceksin. Her gün en az bir saat tempolu yürüyeceksin.

6- Tüm bunlara uydun, vücudunun sesini dinledin, hiç bir sorun yok, yine de bende bir hastalık var mı acaba diye meraktasın, tıp bu merakı kullanır ve check- up devreye girer. Ben atmış iki yaşındayım, hiç check- up yaptırmadım. Sabahları saçımın telinden, ayağımın tırnağına kadar bir sorun var mı diye sorarım, işte benim check-up anlayışım bu....

7- Erken tanı önemli mi? Tabii ki son derece önemli. Ufak bir aksaklık hissettiniz, ilk başvuru aile hekimine olmalı. Umalım aile hekiminiz iyi bir tıp eğitimi almış olsun. Konu onu aştıysa, doğru hastaneye...Hastaneler çok kalabalık, doktorlar günde yüzün üzerinde hasta muayene ediyor, doğru teşhis ve tedavi için gerekli gözlem süreleri yok ve malpraktis (yanlış teşhis ve tedavi sonrası hastanın zarar görmesi) davaları yüzünden son derece tedirgin ve çekinikler... o zaman özel sağlık kurumları devreye girer. Oradaki hekimler hem malpraktisten çekinirler hem patronu memnun etmeye çalışırlar ve giderek herkes kendine ait bir tarz oluşturur. Bu kurumlar sağlık ticareti kurumlarıdır. Kar ettiriyorsan varsındır. Onun için özellerde çok hızlı personel değişimi yaşanır, patronun kar beklentisini karşılayan bulununcaya kadar gidenler, gelenler....bu kargaşada erken tanı için gerekli görülen yaklaşım umalım ki doğru ve dürüst olsun...

8- Bir de eski adı alternatif tıp yeni adı geleneksel ve tamamlayıcı tıp ucubesi var. Devletin bu türlü tedavileri ödeme kapsamına alması, bu yöntemlerin tedavi falan olmadığı gerçeğini değiştirmez. Bu grup da çaresiz hastanın mutlaka yakalandığı ağlardandır. Bu yöntemlerin tamamen karşısındayım. Neredeyse tümünün eğitimini aldım. Bu eğitimleri alma nedenim, göğsümü gere gere bunlar tedavi falan değil demek içindi ve diyorum.

9- Şimdiye kadar organizmanın fiziksel yönünü konuştuk, bir de ruhsal yönü var.... o bir sonraki yazıda... o konu da, apayrı kanayan bir yara.....

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum