hekimanne'nin hekimliği

Nöral Terapi nedir? Ne değildir?

21:38

Bu yöntemden yarar gören hastadan çok görmeyenlerde var


1920 li yıllarda, Almanya'da Dr. Huneke'nin, hasta bir kız kardeşi varmış. Kadıncağızın hem dizi ağrıyormuş, hem de migreni varmış. Dr. Huneke, kardeşinin dizine lokal anestezik bir madde enjekte etmiş. ardından kadıncağızın dizinin ağrısı azalmış ama en önemlisi migreni geçmiş. İşte bu buluştan yola çıkılarak Nöral Terapi geliştirilmiş.
Nöral Terapi yaptırdınız mı bilmiyorum. Sizlere nasıl anlatıldı bilmiyorum. Bir Fizik Tedavi Uzmanı olarak, naçizane bir kaç uyarım olacak.
Bu konuda, birbirinin tam karşıtı, zıt görüşler var. Kimisi bu yöntemi bir mucize olarak sunuyor, göklere çıkarıyor. Tabii tahmin ettiğiniz gibi işin içinde büyük bir rant var. Aleyhinde görüş bildirenleri de, bilgisi olmadan fikri olan grup diye eleştiriyorlar.
Ben iki gruptan da değilim. Doktorum, nöral terapi kursu aldım, yani bilgim var, fikrim de olmalı.
Çok fazla tıbbi terim kullanmamaya çalışacağım, Vücudun bir dengesi var, gelenler ve gidenler, kazanılanlar ve harcananlar, ying ve yang gibi. İnsan organizması hücrelerden oluşuyor. eğer hücrede denge varsa, tüm organizma da dengede demektir, bir yol gibi düşünün, yolun her hangi bir noktasında tıkanıklık olursa, tıkanıklığın altı da, üstü de etkilenir. Hücrelerin duvarları var, bu duvarlar öyle sert, dümdüz, sağlam falan değildir. Delik deşiktir. İçeriye yararlı maddeler, tamir maddeleri, oksijen....vs.( yani gerekli iyi şeyler) girer. Fazlalıklar, kalıntılar, karbondioksit.....vs.( yani atılması gereken kötü şeyler) çıkar. Gözünüzde canlandırın, bu nasıl olacak? Emme basma şeklinde tabii. Bu giriş çıkış için elektriksel bir güce ihtiyaç vardır ki buna polarizasyon denir tıpta. Eğer bu olay olamıyorsa, hücre öylece kalakaldıysa, iyiler giremiyor, kötüler çıkamıyorsa, hücre zarı depolarize oldu denir. O bölgede fonksiyon bozulur. Bu, yoldaki tıkanıklık gibidir. Vücutta bulunan otonom sinir sistemi aracılığıyla, tıkanıklıktan altın ve üstün haberi olur. Buralarda bir çok sorun yaşanır. Nöral Terapistler. bu tıkanıklık olan alanlara bozucu alanlar diyorlar.
Teori şöyle, Biz eğer depolarize olmuş hücrelerin olduğu bozucu alan bölgesine, elektriksel uyarı verirsek, hücreye tekrar giriş çıkış başlar. Bozucu alan yok olunca, tıkanıklığın altı ve üstü rahatlar.
Bu olabilecek bir şey mi? Bilmem. Tıp kanıtlara dayanır. Teori üretmek kolay, ancak böyle bir teori üretiyorsak, öncesini sonrasını tahlillerle, görüntü yöntemleriyle tespit edebilmeliyiz. Her zaman bu olamıyor. Siz bir yönteme inanıyorsanız, uyguluyorsanız ve kanıta dayalı bir yöntem değilse bu. Ama sonunda hasta yarar görüyorsa, bu tedaviye yanıta bağlı tedavi denir. Nöral terapi yanıta bağlı bir tedavidir. Tekniği kolaydır, Madde olarak ısırgan otu ve acı bademden yapılan bir lokal anestezik olan prokain kullanılır. Çeşitli uygulama şekilleri ve noktaları vardır. Mesela biraz önce bahsettiğim bozucu alanlar, en çok baş bölgesinde bulunur. Sinusler, dişler, tonsiller, kulak önleri bozucu alan bölgeleridir.
Bu yöntemden yarar gören hastadan çok, görmeyenler de var. Bu hastaların çoğu, diş hekimlerine yönlendiriliyor.
Eğer bir tedavi yöntemi kanıta değil, yanıta bağlıysa
1- Kolay ulaşılabilmeli
2-Bedava olmalı, ya da sadece malzeme parası alınmalı.  Günümüzde Nöral Terapi uzmanları 300 TL. muayene, seansı 250 TL den dört seans 1000 TL Nöral Terapi ücreti almaktalar ( ortalama rakamlar). Malzeme gideri yaklaşık dört seans için 30 TL yi geçmez.

Benden söylemesi......  

Bİ DE BUNLAR VAR

2 yorum

  1. Bu nöralterapi ilgimi çekti. Neden mi? Eşimde boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, bazen şiddetli baş ağrıları, bel fıtığı ve de diz kapaklarında şişme ve şiddetli ağrılar var. Uzunca bir yol yürüyemiyor. Acaba çare olabilir mi? Bu konuda Ankara'da bize yardım edecek bir uzman doktor tavsiyeniz olacak mı? Yaş 60'ı geçkin. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bizim anlayacagımız dilde anlatılmış teşekkürler

    YanıtlaSil