hekimanne gezerken

Çantamın ve broşumun ardındaki hayatlar

14:15

İki uzak ülke, iki garip canlı, ikisi de bende
Birisi  kitap taşıdığım çantamın üstünde, diğeri yakama taktığım iğnemde. İkisi de hediye, büyük kızımdan. Peki kim bunlar?


PUFFİN KUŞLARI

Deniz papağanları, güvercin büyüklüğünde, yani yarım kg. kadarlar. Tıknaz, hantal, biraz komik görünümlüler. Kısa kanatlılar, bu kanatlar kısa diye ses çıkarmadan sessizce uçuyorlarmış. Gerçi diğer kuşlara nazaran daha fazla enerji sarf ediyorlarmış. Bunlar göçmen kuşlar, Asıl ülkeleri İzlanda ve Faroe adaları ama kışları kanadım kısa demeyip taa Güney Afrika'ya ve Yeni Zellanda'ya gidiyorlarmış. Uçmaları zorlu olsa da, kısa kanatlar su dibine dalmayı kolaylaştırıyormuş. Dipten balığı avlayıp gagasında çarpraz tutuyor ve ava devam ediyormuş. Yani,suya dalıyor ve gaga tamamen dolu yukarı çıkıyor.
Harika bir avcı ama avlanmaktan kurtulamıyor maalesef. Ağlarla insanlar avlıyor bu güzellikleri. Etleri beyaz ve balık lezzetindeymiş. Konserveleri satılıyormuş. Hatta İzlanda'da geleneksel noel yemeği olarak kullanılıyorlarmış.
Çantam
PLATİPUS
Biz Ornitorenk diyormuşuz. Bunu da ilk kez duydum. Aborjinler, Mallangong derlermiş. Ben en çok Platipus adını sevdim. Latince ( Platys-Düz, Pous-Ayak) dan almış adını. Yerliler çoktan biliyorlar tabii de, bir İngiliz bilim adamı aracılığıyla Avrupa 'da 1800 lerde öğrenmiş Platipusları. Doğu Avustralya ve Tazmanya'da yaşıyorlarmış. Gagası ördek, kuyruğu kunduz, erkeklerin arka ayağında zehirli mahmuzu var. Memeliler ama yumurtluyorlar. Şöyle kanalların içine çürümüş yumuşak yapraklardan yuva yapıp, bir tanecik yumurtluyor, yavru çıkınca annesini emiyor, daha doğrusu meme başı yok, süt öylece karnından çıkıyor gibi, yavru da orayı yalıyor.
Çok ilginç görüntüleri var, Avustralya yirmi senti'nin arkasına resimlerini koymuşlar.
Broşum

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum