hekimanne'den cennetin anahtarı

Mutlu olmak çok kolay

10:08

 Olumsuz ve çarpıtılmış bir düşünceden acilen sıyrılmak gerekir, daha doğrusu hiç oluşturmamak gerekir.

Sık sık, insan vücudunun muhteşemliğini düşünürüm. Kasların, kemiklerin, eklemlerin doktoruyum ben. Hiç bir yapının, birleştirmenin, kurgunun bu kadar hatasız olması imkansız. Ama senin için vücudun olmazsa olmazı nedir denirse, beyin derim. Beyin, halen üstünde en çok araştırma yapılan organ. Anatomisi, ne iş yaptığı, bunu nasıl yaptığı.

Ne kadar garip
İki katlı bir ev düşünün, altta tek, üstte iki daire var. İşte alt beyin ve üst beyin böyleler, altta beyincik, yaşam merkezlerinin bulunduğu kısım tek. Hani şu herkesin bildiği sağ -sol beyin meselesi üstteki kısımda oluyor. Sağ ve sol, alttan birbirlerine bağlı iki ayrı dünya. İnsan içinde insan, çift kişilikler, tutarsızlıklar, içimdeki sesler bir sağın, bir solun çalışmasından.Beynin tümü, iki yumruk büyüklüğünde, olup olacağı 1,5 kg., genelde vücut ağırlığının %2 si kadar. Zaten daha ağır olsa nasıl taşırdık, hafifim demiyor ama, vücuda giren oksijenin %25'ini, kalorinin %20'sini kullanıyor. İşi ağır, ne yapsın? İçinde yüz milyar kadar hücre var, bunlara nöron deniyor, beynin 1 gr. da bulunan nöronların bağlantı kapasitesi, tüm dünyadaki telefon ağlarından fazla.Sağ, sol görev ayrımı yapmışlar, iş bölümü yani. Bundan sonrası bize kalıyor, kullanım bize ait, iki tarafı da, eşit, tadında, dengede kullanalım ki, mutlu, mesut yaşayıp gidelim.

Sağım, solum sobe
Bu beyin bölümlerine lob deniyor. Sol lob, mantıklı yanımız, matematiksel sayılar, işlemler, diziler,analizler bu yanın görevi. Dil ve kelimelerden sorumlu, konuşmamızı ve yazmamızı sağlıyor. Sol lob, bilgiyi sırayla işliyor, bir kaç bilgiyi aynı anda işleyip resmin bütününü göremiyor. Mecazi anlamları anlamıyor . Mesela, seni sırtından vuracaklar dediğimizde, sol beyin bıçakla, tabancayla sırttan vurulacaksın diyorken, sağ beyin senin arkandan iş çeviriyorlar, kuyunu kazıyorlar diyor. Sağ lob yaratıcı kısmımız, resimler, şekiller, boyutlar, hacimler, yer-yön tespitleri buradan soruluyor. Aynı anda bir çok bilgiyi işleyebiliyor. Mesela adres bulduran taraf, işe gelmişsin, seni eve döndüren taraf. Hayallerin, fantazilerin merkezi. Rüyalar, hikayeler, masallar bu yanın faaliyetleri. Cinsellik ve din buranın konusu.Ne sağ, ne de sol baskın olmamalı, ikisi beraber, el ele, kol kola, kardeşçe çalışmalı. Önce, oturup kendimizi seyredelim, zayıf çalışan bir taraf varsa, kuvvetliyle çalışmaya teşvik edelim.

Mutluluğun sırrı aşağıdaki satırlarda
Duygular, düşünceler sağın işi. Duygular olaylardan değil, olayların ortaya çıkardığı düşüncelerden doğuyor. Düşünceler gerçekle uyuşmuyorsa, çoğu kez gerçekler düşünceye uyduruluyor. İşte bu sonun başlangıcı, mutsuzlukların ilk adımı. Olumsuz ve çarpıtılmış bir düşünceden acilen sıyrılmak gerekir. Daha doğrusu hiç oluşturmamak gerekir. Bilinçaltımızın yönlendirebilme yeteneği var. Onu kullanarak olumsuz düşüncenin gerçeği saptırmasını engelleyeceğiz. Peki bunu nasıl yapacağız?

Bu sırrı şimdi burada size vereceğim.....
*Güleceğiz.....Bir araştırma yapılmış, yaşam sevincini ve zenginliğini artırmak için bilinçli bir şekilde gülmeye başlıyoruz. kendin yapamıyorsan, seni güldürecek bir şeyler okuyorsun, seyrediyorsun. Bilinç altı bunun ayrımını yapamıyor, bu zoraki kurgulanmış bir gülüş demiyor, Olumsuz düşünceyi siliyor. *Başka bir yol, olumsuz olarak düşündüğünüz şeyi konuşmak, anlatmak, bilinç altı söze dökülmüş olumsuzluğun, şiddetini azaltıyor. Hani bir deyiş var, dertler paylaştıkça azalır diye, bunun için söylenmiş demek ki. Ya da ölüm nedeniyle taziye ziyareti yapıldığında, sürekli ölüm olayı her gelene anlatılır, böylece acıtıcılığı azalıyormuş meğerse. Kadim gelenekler, ne kadar doğruymuş. Yani kısaca olumsuzlukları konuşmak, olumsuzlukları düşünmek kadar kötü değildir diyebiliriz. *Bir diğer yöntem Ne istemediğini değil, ne istediğini düşünmekmiş. Bilinç altı burada da ters köşe oluyor. Mesela, geç kalmak istemiyorum değil, erken gitmek istiyorum diyeceksiniz. *En son sır, zihinde canlandırma, Gerçek bir deneyim ile, hayal edip canlandırılan bir iç deneyim arasındaki farkı anlayamıyormuşuz. Son trend bu zaten, düşünerek kilo ver, şaka gibi, bedava.......

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum