hekimanne'den cennetin anahtarı

Hatasız kul olmaz, hatam ile sev beni

21:39

Beşer, şaşar veya kadı kızında da o kadar kusur vardır, bir de bugün öğrendiğim, yüzde ısrar etme doksan da olur, insan dediğinde noksan da olur.

Bunların hepsi doğru....Yaşa, ırka, cinsiyete, eğitime, tecrübeye bakmadan hepimiz kusurluyuz. 

Tabi tazmin edilmesi kolay, küçük kusurlar var, sonunda geri dönmesi imkansız hasarlar bırakanlar da. Nedeni ne olursa olsun, yani bilgisizlik, dikkatsizlik, umursamazlık, vurdum duymazlık, tecrübesizlik....vs. hepimizin hayatında kusurlar var. Ya bizzat yaptığımız, ya da yapılandan etkilendiğimiz. Ben sağlıkçı olduğum için oradan örnekler vereyim. Beni en çok etkileyen sağlık kusuru, aynı anda doğan bebeklerin değişmesidir. Bir de öğrenciyken hüngür hüngür ağladığım bir vaka hatırlıyorum, bir böbreği sağlam diğeri hasta olan hastanın, operasyonda yanlışlıkla sağlam böbreğini almışlardı, hasta tek böbrekle kaldı, o da hasta.... sonrasını bilmiyorum, böbrek nakli mi yapıldı, dializle ne kadar dayanabildi. Tıpta tahlil sonuçlarının karışması, ilaç dozlarının hatalı yazılması gibi çok zarar vermeyen kusurlar da sıktır. 

Mesela pilotaj hatası diye bir şey var. Pilotun kusuru yüzlerce insanın hayatına mâl oluyor. Trafikteki kusurların da hangi hayatları söndürdüğüne, hemen hemen her gün tanık oluyoruz. Bir de güvenlik zafiyeti diye bir şey var. Zafiyet, yani güvenlik sağlayıcıların kusuru. Hele bizimki gibi terör tehdidi altında olan ülkelerde, bu kusurun sonu faciayla bitiyor. 

Oldu artık, beterinden korusun, bir şekilde çözüm bulacağız denen kusurlar var. Ben de bunlardan çok var, yanlış yere park etmek başı çekiyor, bir kez dolandırıcılara para kaptırdım, defalarca anahtarı içerde bırakıp kapıyı kapattım, en son buzluk kapağını tam kapatmayıp buz dolabı motoru yakmışlığım  var. Kişisel kusurlarımın bedellerini hep kendim ödedim. Şükürler olsun otuz altı yıllık doktorum, hastalarıma bedel ödetmedim.

Yani, eğer geri dönülmez hasarlar yoksa, olur böyle şeyler, insanlık hali diyebilmeliyiz. ÖSYM yanlış  yerleştirme yapmış ve farkedip düzeltmiş, önce üniversiteye girdim zannedenler, büyük hayal kırıklığına uğramışlar. Sorumlunun açıklamasına gelince, özür dileriz hata yaptık gibi bir şey. Büyük hayal kırıklığı var ama sonuçta kazanması gereken kazandı, hak etmeyen bir kaç gün kazandığını zannedip sevindi, sonra doğruyu öğrendi. Aslında değişen bir şey yok, ucunda ölüm yok, çalışırlar bir sene sonra kazanırlar.

Eğer oluşturduğu hasar büyük değilse, kusurları hoşgörelim. Bir gün o kusuru yapan pozisyonuna düşebiliriz. Düşebiliriz değil, illaki düşeriz.......

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum