hekimanne'nin hekimliği

Aşk hormonları

11:24

Afrodizyaklar, libido artırıcılar, mutluluk pompaları bir tık ötedeler


Hipotalamus, beynin bölümlerinden birisi. Yerini boş verin, ense kökünün öne doğru kısmında bir yerlerde, büyüklüğü de hallice bir badem kadar. Bir çok görevi var da, ben size en önemlisini söyleyeceğim. AŞK hormonu buradan salgılanıyor. Feniletilamin denen bir şey bu. İlk aşık olma anı hormonu. Bu salgılandı diye mi aşık oluyoruz, yoksa biz aşık olunca mı salgılanıyor bilemiyeceğim. Ardından aşkın devamı için lazım olan dopamin ve noradrenalin salgılatıyor. İçtenlik sıcaklık, güven hissettiren endorfin, o herkesin bildiği mutluluk veriyor denen serotonin hep buranın ürünü. Ve en sonunda fiziksel teması başlatan oksitosin salgılanıyor. O esnada gel yatağa, hadi ama yatağa kokusu yayıyor iki tarafta.
Yani hayatımızın en önemli olayı beyinde başlıyor, beyinde de bitiyor. Bu konuda penisin, klitorisin, göğüslerin rolünü abartmayalım, onlar hipotalamusun kullandığı araçlar. İşlem tamam sigara yak komutunu neresi veriyor bilmiyorum.
Neyse  işte, esas konumuz, bu hormonların daha da , daha daha da salgılanmasını sağlayan yiyecekler var mı? Ya da bu maddeleri direkt içeren yiyecekler. Hadi şimdi bir tabuyu yıkalım. Böyle yiyecekler var mı? Var, ama.......Tüm turunçgiller, çilek, muz, kakao, kırmızı şarap, bitter çikolata, ceviz.....Kimisi feniletilamin içeriyor, kimisi endorfin, serotonin. Evet içeriyorlar. Yani afrodizyaklar, libido artırıcılar, mutluluk pompaları bir tık ötedeler. Ama maalesef sevinmeyin, ne kadar yerseniz yiyin, içindekiler kanda metabolize olamıyor. Vitaminini, şekerini..vs. alıyorsunuz o kadar. Yiyeceklerden medet ummayın, hipotalamusunuza iyi davranın. Bak ben söyleyene kadar, adını bile bilmiyordunuz eminim.....Hipotalamusu yormayın, o minik badem, çok sıcak ve soğuk sevmez, uykusuzluk sevmez, saat dilimi değiştirmeyi sevmez, tadında hareket edin, haldur huldur spor sevmez, mideyi tıka basa doldurmak sevmez, bazı ilaçları hiç sevmez, bir kaç kadehe bir şey demez de, fazla alkol sevmez.....Müzik sever, şiire bayılır, estetik duygusu gelişmiştir, kültürlüdür de mesela ateşli politik tartışmaların ardından ateşli geceler geçiriliyormuş.....

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum