hekimanne'den cennetin anahtarı

Sosyal Medyayı neden seviyormuşum?

12:02

Sosyal medya, beyine yemek ve seksin yaptığını yapıyor


Sosyal medya nesin sen? Ne işe yararsın? Neden buradayız? Herkesin sesini duyar gibiyim. Vakit geçiriyorum, arkadaşlarımla iletişimdeyim, sosyalleşiyorum, bilgileniyorum, eğleniyorum, paylaşıyorum....vs. Sadece siz değil, ben de benzer nedenleri öne sürüyorum. Ama uzmanlar öyle demiyorlar. Uzmanlar kim? Psikiyatrlar, psikologlar, sosyologlar...vs. Bu meslek gruplarından olan ve sosyal medyada aktif olan bir çok arkadaşım var. Olsun yaptıklarına değil, dediklerine bakalım. Niçin durum ve yer bildirimleri yapıyoruz, fotoğraflar paylaşıyoruz, beğeniyoruz, yorumluyoruz?

*Başarılı olmak istiyoruz
*Gösteriş yapmak istiyoruz
*Onaylanmak istiyoruz
*Toplum içinde sağlayamadığımız özgüvenle ilgili eksikleri gidermeye çalışıyoruz
*Kendimizi daha iyi ifade ettiğimizi ve becerilerimizi ortaya çıkardığımızı düşünüyoruz
*''Yani bak, sen beni böyle biliyorsun ama  ben buyum ha''demek istiyoruz. Çünkü sürekli kendimizi başkalarıyla mukayese ediyoruz.
*Küçük bir çocuğun '' Anne! bak ben bunu yaptım'' heyecanıyla, etrafın ilgisini çekmeye çalışıyoruz

Bunları yapıyoruz, çünkü uzmanlara göre,  bir çeşit kişilik bozukluğumuz var. Narsistiz ve beğenilmeyi hakediyorum diyoruz. Çekingen ve kaçınganız, yüzyüze iletişimden korkuyoruz. Ya da histiriyonik kişilikteyiz, aşırı gösteriş ve sevilme ihtiyacımız var.

Şimdi bana gelelim. Sosyal medyayı seviyorum, yazmayı, yorumlamayı, anları ölümsüzleştirip paylaşmayı, bu olayın bir yönü. Hekim olduğum için de, bütün bu araştırmalara sırt dönmüyorum tabi ki, bir de araştırmaların sonucunda ortaya çıkan, olayın diğer yönü var.

Tehlikedeyiz 
Sanal ortamda yaratılan kişiliğin etkisinde kalmak en büyük tehlike. İletişmek konusunda, sosyal medyada geçirilen süreyi, gerçek hayatta geçen süreye oranlamışlar. Rakamlar gösteriyor ki, giderek sanal dünya içinde yalnızlaşıyoruz. Arkadaş listemiz kadar kalabalık değiliz, samimi değiliz, gerçek anlamda sevmiyoruz. Peki, ne oluyor da bağımlı oluyoruz? İnsanlar kendilerinden bahsederken, beyindeki ödüllendirme sistemi harekete geçiyor ve kişiye mutluluk veren dopamin salgılanıyor. Yani, sosyal medya beyine yemek ve seksin yaptığını yapıyor.

İmdaatt!! önlem alalım
*Kendimizi sevip sayalım, bağımlılık yapmadan bir doz ayarlaması yapalım
*Üreterek kendimizi ifade edelim. Kendi ürettiğimiz bilgileri paylaşalım. Ortalıkta dolaşan, zaten elde avuçta olanlardan kaçınalım.
*Yaratıcı olalım
*Ete, kemiğe bürünmüş ilişki en güzelidir diyelim. Yüzlerce kişilik arkadaş listesinden hergün bir kaçıyla telefonda konuşalım ve en az biriyle yüzyüze görüşelim.


Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum