hekimanne gezerken

Ben Karlar Ülkesindeyken

11:51

Yan masadaki bir adamı gösterdiler, yemek alma sırasında iki kişi önümdeydi, tepsisinde peynirli ekmek vardı, fincanında kahve sanırım. Mor bir gömlek giymişti, emekli bir papazmış


Arada Norveç'e dair yazılar yazacağım. Neredeyse Türk hasta kadar Norveçli hasta muayene ettim. Pek çok kez, bu karlar ülkesine gittim. Gidişlerden birinde yolumuz meclise düştü. Onlar bu parlamentoya Stortinget diyorlar. Bizde o yıllarda İşçi partisinin sağlık ve sosyal yardım komitesindeki bir üyesiyle görüşmeye gittik. Korumalar, engellemeler falan yok, derdini anlatıp giriş kartını alıyorsun.

Stortinget 
Resepsiyon, bana Türk hamamı intibası verdi, kubbeli, hafif yankılı. Biraz ileride, yan duvarı tamamen kaplayan bir tablo var. 1950 li yıllarda yapılmış, o zaman ressamın siyasi fikirleri uygun bulunmadığından asılamamış,1990 da yerine konulabilmiş. Tabloda yüzlerce çıplak insan var, ortada bir siyah bir beyaz kadın figürü, hürriyetin kardeşleri diyorlar onlara, birisi bilgiyi, birisi tabiatın zenginliğini simgeliyormuş, el eleler, çevrelerinde serbest bırakılan mahkumlar, sanayi ve tarım işçileri beraber. Resim, yıllar geçsede gözümün önünde ama ressamın adını hatırlayamadım.Üst kata çıktık, kırmızı bakır levhaların üstüne 1. ve 2. dünya savaşlarında verdikleri şehitlerin isimlerini yazmışlar, önlerindeki vazolara her gün taze çiçekler koyuyorlarmış. Bir de meclis başkanının toplantı odasında ki el yazması ilk anayasaları kalmış aklımda.

Başbakan
Meclisin ziyaretçilere ait locasında, bir kaç dakika durup oturuma baktım, içimden ne kadar gençler diye geçirdiğimi hatırlıyorum. Biz görüşmeye meclis lokantasında devam ettik. Yan masadaki bir adamı gösterdiler, yemek alma sırasında iki kişi önümdeydi, tepsisinde peynirli ekmek vardı, fincanında kahve sanırım. Ben karidesli ekmek ve elma suyu aldım. Mor bir gömlek giymişti, emekli bir papazmış, o gün yeterli bütçe desteği alamadığı için görevi bırakan başbakanları Bondevik.

Soğuğu sevmiyorum
Buradan sağlık personeli yardım derneğinin toplantısına gitmek için ayrıldık, aralığın son günleri, her yer yılbaşı  için süslenmiş, ışıl ışıl, lapa lapa kar yağıyor, kaymamak için çok dikkatli yürüyorum, taksi bulmak bazen çok zor. Giderek dizlerimi ve burnumu hissetmemeye başlıyorum. Etrafın güzelliğine bakıp keşke burada yaşasaydım demiştim bir kaç dakika önce, soğuk iliklerime kadar işleyince sıcak ülkemi özleyiverdim.

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum