hekimanne'den cennetin anahtarı

Kağıttan turnalar uçar mı?

11:55

Onları cebime, umutlarını yüreğime koydum ve bir su kenarından diğer su kenarına göçtüm.
Bu benim uğurlu taşım, bu benim rengim, bu benim çiçeğim, bu şunum, bu bunum deriz ya hani. İşte benim kuşum var. Hani öyle en güzel kuyruklu olandan değil, sesi en güzel olandan değil, en yırtıcı, en küçük, nesli tükenmekte olan, falan, filan, hiç birisi değil.

Şeker söyle, kaymak söyle, bal söyle
Göçmen kuşlar,kuzeyden güneye doğru göç edince, gidilecek yer olarak Afrikayı tercih ederlermiş. İşte benim kuş hariç, o Hindistan'ı seviyor. Şans-refah-umut kuşu diyorlar yüzyıllardır kendisine. Hatta daha da ileri gitmişler ,bu göklerin özgürlük sevdalısına, gök tanrıyı temsil ediyor bile demişler. Neyse işte o benim kuşum. Turnam benim.

Allı, telli, taçlı, mavi başlı

Tabii yalnız ben sevmiyorum, eski mısır da, yunan da, uzak doğu medeniyetlerinde, kadim Anadolu medeniyetlerinde çok ayrı bir yeri var. Mezar yazıtlarında var, halı kilim desenlerinde var, şarkılarda, türkülerde, ağıtlarda var. Bir yerde okudum, sade yaşamayı seven eşine sadık kuşlardır diyor. Şaşalı yaşayan, çapkın kuş hangisiyse? Allı, telli, taçlı, mavi başlı, japon, vs. diye türleri var. Ben İzmir'de Sasalı doğal yaşam parkında, bir çift taçlı turna gördüm, gözlerimi alamadım zerafetlerinden. Sonra turna origamisi yaparak hayata tutunmaya çalışan kanserli Japon küçük bir kızın öyküsüne rastladım. Sadako Sasaki , Nagazakiye atom bombası atıldığında henüz iki yaşındaymış, on iki yaşındayken radyasyondan etkilendiği için kansere yakalanmış, kağıttan bin tane turna yaparsa kurtulacağına inandırmış kendini ama  637. turna origamisini yaparken ölmüş. Ardından hastahaneye milyonlarca kağıttan turna yağmış, Şimdi onlar bir müzede barış adına sergileniyorlarmış.

Peki ya! Benim turnam
Ben turnayla hayatımın en şanssız, en bahtsız, en tutsak hissettiğim döneminde karşılaştım. Sonra bir gün, kendimi kağıttan turnalar yapar buldum. Onları cebime, umutlarını yüreğime koydum ve bir su kenarından diğer su kenarına göçtüm. Başka bir hayatta, kendime mutlu bir son yazarım da, ona birkaç teşekkür mısrası yazmaz mıyım?

Benim Turnam
Denizin, kıyıyı yaladığı
Uçsuz. bucaksız, sihirli şehirde
Turna oldum işte
Feray Coşkun
  

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum