hekimanne'den cennetin anahtarı

İlk okuduklarımdan

16:14

Tabii konumuz dışında ama nautilus aslında bir deniz canlısı, denizlerin denizaltısı, bir geometri mucizesi, altın oranlı bir kafadan bacaklı.


İnsan icatlarının içinde en çok yazıyı seviyorum. Yazı olmayan, dolayısıyla kitap olmayan bir dünya...Kimimizin dünyaları yazının icadına rağmen öyle ya. Hani çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için, onları okumaya özendirin, önce kendiniz okuyarak onlara örnek olun deniyor ya, benim hayatımda bu biraz oldu, biraz olmadı. Büyük kızım, benim gibi tam bir kitap kurdu, oğlum ve küçük kızım maalesef.

Teşekkürler Babacığım
Benim babam öğretmendi. Okulların kütüphanelerini, halk kütüphanelerini kullanmayı öğretmişti bana. Kendi kitaplarımda vardı tabii. Bana Jules Verne'nin, Denizler Altında 20.000 Fersah kitabını vermişti. 10-11 yaşlarındaydım, yaş günü hediyemdi, beraber geçirdiğimiz son yaş günü, onun da bana verebildiği son hediye.

Jules Verne
Defalarca okudum. Sonra aynı yazarın, Arzın Merkezine Seyahat, 80 Günde Devr-i alem kitaplarını okudum. Ve unuttum, tarihin tozlu sayfalarına gömdüm denir ya, işte öyle. Ta ki geçenlerde nautilus bir deniz canlısı mı? diye bir soru geldi, hatırlamıyorum kim sordu? Anılarım canlandı, döndüm tekrar baktım şu bizim Verne'e.

Keraban ne demekse?
Yaşarken kıymeti bilinenlerden, ailesi varlıklı, öyle sürünme,aç kalma,şizofreni gibi bir geçmişi yok. Hatta öldükten iki yıl sonra mezarına anıt bile dikilmiş, mezarından uzanmış da elini yıldızlara uzatıyor gibi bir anıt. Eserlerinden ikisini okumaya karar verdim. İlki, İnatçı Keraban; II.Mahmut döneminde Osmanlı coğrafyasında geçen bir öykü. İkincisi, 20. yüzyılda Paris; Bu öyküyü yazmış, yayımcısına göndermiş. Yayımcı demiş ki, 'Yok artık, ne kadar karamsarsın, bunu basarsak kimse okumaz'. Ve unutulmuş öylece, eski notlar arasında, 1990 da, yayımcının ailesinden birileri bulmuş, kitap nihayet basılmış. Bunları okuyup anlatırım sizlere, ne anladığımı yani.Aslında Osmanlıda 1875 ten sonra Jules Verne kitapları çevrilmiş, harf devriminden sonra, hepsi yeni harflerle tekrar çevrilmiş. Bize okumak kalmış. Diğerlerini okusam da, benim favorim Nautilus, Kaptan Nemo. Nautilus, yunanca denizci demekmiş, nemo da latincede hiç kimse.

Nautilus 
Tabii konumuz dışında ama nautilus aslında bir deniz canlısı, denizlerin denizaltısı, bir geometri mucizesi, altın oranlı bir kafadan bacaklı. Hani bir evrim algoritması var ya; Üst alem-alem-şube-sınıf-alt sınıf-takım-alt takım-familya diye gider. İşte nautilusun üst alemi eukaryaymış. Eukarya 500 milyon yaşında, şaka gibi. Bizim kıyılarda görme şansımız yok tabii, güney pasifiğin derinliklerinde yaşıyor. 4000 metrelere inerek hemde.


Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum