hekimanne'den cennetin anahtarı

Sesini sevsinler senin

15:32

Kapkara, kupkuru ama şarkısı var


Bir kuyruklu yıldız daha gördük , taş toprak, kapkara, kupkuru bir yer. Güneş sistemine ve hayata dair sorularımıza ne kadar cevap olacak bakalım. Bu keşif bir işe yaramasa bile, ülke gündeminden uzaklaştım. o işe yaradı, kuyruklu yıldıza ben gitmiş gibi ferahladım, heyecanlandım. Softalığın, din çemberinin, bağnazlığın beni ne kadar boğduğunu tekrar anladım. Bu yolculuk bana iyi geldi.
Rosetta
Tesbit edilen kuyruklu yıldızın ismi biraz uzun. 67/P Çuryumov-Gerasimenko bizden 510 milyon kilometrecik uzakta. İsmini onu gözleyen Sovyet gökbilimcilerden almış. Klim İvanovych Churyumov ve Svetlana İvanova Gerasimenko görüp izlemişler onu, kısaca adı 67P

510 milyon km. uzaktaki bu yıldızı, bizim uzay gemisi Rosetta ile izlemişler. Gemi, bu mesafenin neredeyse oniki katı yol almış ( 6,4 milyar km.), enerji yüklenmek için yörüngelere girmiş, elipsler çizmiş. Rosetta, uyduruk bir isim değil, eski Mısır’dan bir isim. Fransa İmparatoru Napolyon'un, 1799 da yaptığı Mısır seferinde, bir asker bir taş buluyor, üstünde şekiller yazılar olan bir taş. Taşa bulunduğu kasabanın adı veriliyor, Rosetta (Reşit) taşı deniyor.

Uzun uğraşlar sonrası, Şampolyon 1822 de taşta yazılanları okuyor ve hiyelogrif yazının sırrı böylece çözülüyor. Binlerce yıl öncesi ne olmuş, ne bitmiş anlaşılıyor.

Uzay aracına Rosetta demek ne kadar da doğru olmuş, o da ismini aldığı taş gibi çoook eskilerden bilgiler verecek bizlere. Bir isim daha var, Philae modülü. Bu da ismini yine Mısır'dan, aynı olaydan alıyor. Philae bir ada, Nil Nehri’nde bir ada, Rosetta kayası'nın elde edildiği ada.

Ah o gemi de ben de olsaydım
Çok heyecanlı bir olay bu, aslında mümkün olsa da Rosetta insanlı bir uzay aracı olsaydı. Gelen ışığın ters yönüne, geçmişe doğru, geri geri gidildiğine göre, astronotlar giderek gençleşecekler miydi?, Yirmi beş yaşında genç bir astronot diyelim, Rosetta henüz on yıldır yollardaymış,  on yıldır geri gidiyor, öyle ışık hızını falan düşünmeyelim, dünya yaşıyla on yıl gençleşirse, on beş yaşına geriler.
Ergenler gibi davranmaya başlarsa, dibine kadar gidip, tam da orada inmekten vazgeçip başka bir yere gitme hevesine kapılırsa....Neyse ki insansız.

 Ülke gündeminden çıkmak iyi geldi bana, kuyruklu yıldız iyi geldi. Kapkara, kupkuru ama şarkısı var. Manyetik alanın moleküler parçalanması gibi bir nedenle sanırım bir de sesi var. 67P şarkısı, rüzgar sesi gibi. Sesi, soluğu bana iyi geldi........

sıkılmışım yakınlardan, uzak uzak iyi geldi

Bİ DE BUNLAR VAR

0 yorum